Ελληνική ποικιλία ευρέως καλλιεργούμενη στη χώρα μας.
Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 10 μέτρα με πλούσια διακλάδωση με κλαδιά που έχουν χρώμα σταχτί.
Ο καρπός του δέντρου έχει μήκος 1 – 2 εκατοστά και το περικάρπιο είναι δερματώδες και έχει πράσινο χρώμα, ενώ το εσωτερικό (ενδοκάρπιο) είναι ξυλώδες και σκληρό.
Όταν ωριμάσει το περικάρπιο τότε γίνεται ωχρό, σχίζεται και πέφτει αφήνοντας το ενδοκάρπιο που με τη σειρά του ανοίγει αφήνοντας να φανεί η εσωτερική ψίχα.
Αυτή έχει χρώμα πράσινο και περιβάλλεται από λεπτό φλοιό ρόδινου χρώματος (περισπέρμιο).
Οι καρποί της φιστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά.
Τα φύλλα του είναι δερματώδη και σύνθετα.
Οι ταξιανθίες της φιστικιάς σχηματίζουν τσαμπιά από μικρά άνθη.
Οι φιστικιές είναι αρσενικά και θηλυκά δέντρα, με τα αρσενικά να ανθίζουν νωρίτερα.
Έτσι η γύρη συλλέγεται και συντηρείται σε ψυγεία, και ρίχνεται αργότερα στα θηλυκά άνθη με τη μορφή ραντίσματος (τεχνητή επικονίαση).
Τα φιστίκια καταναλώνονται ψημένα με αλάτι, είτε νωπά ανάλατα και χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική.
Η περίοδος ωρίμανσης του καρπού είναι το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 46371122000.